tirsdag 8. oktober 2013



Månefisken - Mandag 11. november 2013


Polly Higgins
En prisbelønnet og internasjonalt anerkjent økosof og advokat som i 2010 la fram et forslag for FN om at Økomord (Ecocide) bør anerkjennes som en femte forbrytelse mot freden.

Økomord inntreffer når et gitt territorium er utsatt for ekstrem skade, hvor økosystem er tapt eller ødelagt, på grunn av menneskelig atferd eller annen ytre påvirkning, i en slik grad at beboerne i området har, eller vil oppleve markant reduksjon i livskvalitet. 

I 2013/14 innehar hun "Arne Næss Chair" ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo. Hun er leder for "Eradication Ecocide Global Initiative" , var med på å stifte organisasjonen "Earth Law Alliance", og er, framfor alt, en Stemme for Kloden.

"Jeg tenker gjennom lovverket på en ny måte. og drømmer om en verden som lever etter ett bærende prinsipp: ‘unngå skade’. Det er en verden hvor mennesket trives i en balanse med naturen. Jeg ønsker gode levekår for alle… Hjelp meg å stanse økomordene før 2020. Jeg har foreslått at Økomord anerkjennes som hinder for fredsarbeidet. Hvis du bidrar kan vi få det til."

Higgins foreleser, skriver og gir råd om internasjonale lover vedrørende tap av økosystemer. Hun er rådgiver på alle nivåer i regjeringer og i og utenfor rettssalen. Hun samarbeider med en lang rekke organisasjoner som er enige om at det er på tide å stanse masseødeleggelsen av vår jord.

Når hun ikke opptrer på vegne av dette nettverket, grunner hun over de store spørsmål, som "hvordan gi menneskene maksimum frihet til å skape i et miljø de elsker?". 


Charles Eisenstein
Charles Eisenstein er filosof, foredragsholder og forfatter, og fokuserer på temaer som sivilisasjon, penger, og menneskets kulturelle utvikling.

Via sine tekster på nettet har han fått en stor skare tilhengere, han foreleser ofte på konferanser og andre arrangementer, og har gitt en rekke intervjuer på radio og podcasts. Han er blitt kalt "en av vår tids kommende store tenkere" og "ung, frisk, velinformert og ydmyk, men tydelig, med et svært spirituelt perspektiv".

Hans bok, Sacred Economics, viser hvordan dagens økonomiske system med renter og utbytting, sammen med tapet av gaveøkonomien, har ført til fremmedgjøring, konkurranse og et system avhengig av kontinuerlig vekst. Boken følger de endringene som allerede finner sted innen vårt økonomiske system, der nye ideer som negative renter, lokal valuta, internalisering av kostnader, ressursbasert økonomi, og borgerlønn dukker opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggarkiv